Search

marți, 11 mai 2010

Tipuri de Bloguri

Blog Clasic

Este o combinatie perfecta de text, imagini si linkuri catre alte bloguri aflate in stransa legatura cu subiectul pe care acesta il promoveaza. Blogurile difera prin continut dar si prin felul in care acesta este scris sau transmis.

Blogul Personal

Jurnalul online, poate fi vazut ca cel mai des intalnit sau blogul traditional. In functie de ceea ce autoarea/autorul doreste sa transmita, acesta poate fi introvertit sau extrovertit. Blogurile introvertite reflecta experientele pe care le traieste autoarea/autorul in timp ce blogurile extrovertite acorda mai multa atentie circumstantelor, faptelor, parerilor despre diverse evenimente si mai putina trairilor intime. “Micro-blogging” este o alta modalitate de blogging personal, extrem de detaliat, ce se refera strict la blogurile ce contin mesaje foarte scurte captand un moment in timp. Siteuri ca Twitter permit bloggerilor sa-si imparta gandurile cu familia si prietenii, in mod instantaneu, mult mai eficient decat e-mailul sau scrisul.

Blogurile corporate sau organizationale

Pot fi individuale (de exemplu, directorul executiv sau presedintele) sau colective (departamentul tehnic), interne (pentru a spori comunicarea in interiorul unei corporatii) sau externe (pentru marketing sau relatii cu publicul). Pe langa acestea amintim si blogurile pledoarie (advocacy blogs) dedicate promovarii unei idei sau valori, blogurile de stiri in care jurnalistii isi publica unele articolele sau blogurile VIP scrise de vedete.

- Altele abordeaza un stil cu totul diferit concentrandu-se pe arta (artlog), fotografie (photoblog), schite (sketchblog), muzica (MP3 blog), clipuri video (vlog).

O importanta cruciala la un blog o are posibilitatea vizitatorilor de a lasa comentarii ca o amprenta a trecerii lor, creand totodata o comunitate de cititori centrata in jurul blogului. Exista insa si bloguri private (la care au acces numai autorii) sau bloguri protejate, la care au acces numai utilizatori acceptati de autor in urma unei cereri.

Pentru bloguri exista mai multe platforme dintre care amintim Wordpress (cea mai cunoscuta si utilizata platforma de blogging) sau Blogger.

Totalitatea blogurilor este cunoscuta ca blogosfera. Din moment ce toate blogurile sunt pe internet, se poate spune ca sunt conectate intre ele prin comentarii, linkuri. Pentru a gasi bloguri cu un anumit continut sunt folosite motoarele de cautare ca Bloglines, BlogScope, Technorati si Google Blog Search.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu