Search

luni, 3 mai 2010

Tehnologia Informatiei


Tehnologia informaţiei este tehnologia necesară pentru prelucrarea informaţiei, în particular prin folosirea computerelor electronice la convertirea, procesarea şi transmiterea informaţiei. Termenul englez corespunzător este Information Technology, abreviat IT, care se citeşte aproximativ 'ai 'ti, abreviere care uneori se foloseşte şi pe româneşte.

Conceptele de tehnologia informatiei si cunoastere se gasesc intr-o relatie de relationare reciproca continua, intrucit evolutia tehnologica de astazi nu ar fi fost posibila in lipsa unui bagaj de cunoastere acumulat si imbogatit de-a lungul timpului din generatie in generatie, iar pe de alta parte, aceasta cunoastere indispensabila isi are radacina tocmai in dezvoltarea tehnologica din care provine.

De asemenea, tehnologia informatiei are un rol fundamental in transferul de informatie iar epoca moderna accelereaza exact acest proces. Transferul este considerat important deoarece informatiile sint realitati material-imateriale a caror combinare, organizare si ierarhizare sta la baza patrunderii omului in universul dinafara si dinauntru. (conform teoriei enuntate de Stoica Ion in cartea sa “Informatie si cultura“). Informatia nu este cunostinta, dar cunostintele nu se construiesc decit pe o temelie informationala.

Conceptul de societate a informatiei a fost privit ca o inventie a informaticienilor megalomani sau ca o gaselnita a fabricantilor de calculatoare pentru a-si vinde produsele. Initiativa Guvernului de a realiza licitatii electronice pe calculator pentru medicamente si alte produse de baza (conform www.mcti.ro)ne arata ca societatea informationala este, cum spunea Ion Stoica, “o structura indispensabila“, “unica modalitate de a aduce valorile si cerintele globale ale umanitatii la nivelul fiecarui grup social si al fiecarui individ“ si “calea catre solutii eficiente de rezolvare a unor probleme de resurse sau de productie“.

Societatea informationala mai serveste si rezolvarii unor probleme de constiinta sociala, cum ar fi cazul diferitelor grupuri de discutii pe teme de ecologie, probleme profesionale, sau de relatie umana-ca sa nu mai amintim de chat sau de grupurile electronice de discutii pe teme de dragoste sau prietenie.

A lucra in domenil de avangarda al tehnologiei informatiei inseamna a lucra pentru fluidizarea transferului de informatii, caz in care omul reproiecteaza sistemele informationale. Mai multa informatie inseamna mai multa cunoastere, mai multa cunoastere insemna mai multa putere si capacitate de a planifica viitorul. Viitorul are o dimensiune fundamental informationala si singurul mod in care putem patrunde in el este atunci cind facem simbioza dintre ceea ce stim sau cunoastem si ceea ce speram sau dorim.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu