Search

marți, 11 mai 2010

Aplicaţia de prezentare PowerPoint

           PowerPoint este o aplicaţie din pachetul Microsoft Office, destinată realizării de prezentări. Cu ajutorul acestei aplicaţii se pot realiza prezentări electronice care să conţină texte, imagini ClipArt, imagini memorate pe un suport extern, diagrame, grafice, tabele, etc. Acestor prezentări li se pot adăuga diferite efecte sonore sau de tranziţie. Astfel textele apar din diferite direcţii, fondalul este diferit de cel standard alb. Aceste prezentări pot fi tipărite pe folii transpare şi folosite la retroproiector, sau pot fi convertite în diapozitive. Pentru a deschide aplicaţia PowerPoint cu ajutorul opţiunii Start->Run se scrie în caseta de text aferentă cuvântul powerpnt.  Extensia standard a fişierelor powerpoint este ppt.

 Crearea prezentărilor

            Se face folosind butonul Nou(New) din meniul Fişier(File). Aceasta permite selectarea şi crearea unei prezentări necompletate, sau folosirea unui şablon predefinit. Pentru a crea o prezentare necompletată se alege opţiunea Prezentare nouă, sau se apasă butonul Nou de pe bara de instrumente standard. Pentru a crea o prezentare din şablon se alege din secţiunea Şabloane opţiunea Pe computerul meu, după cum se vede în imaginea de mai jos şi se selectează şablonul dorit.

Modul de vizualizare al prezentărilor

2.1 Introducerea, ştergerea unei imagini, obiect în Master Slide 

        Pentru a introduce o imagine, sau un obiect care să apară în fiecare diapozitiv, pentru a nu introduce manual în fiecare diapozitiv, aceasta se introduce în Master Slide şi va apărea în fiecare diapozitiv în locul unde a fost introdusă.

Pentru a introduce o imagine se apelează Insert →Picture →From File.

3. Adăugarea textului în subsol, pentru un diapozitiv, sau pentru toate diapozitivele

Pentru a introduce un text în subsolul unui diapozitiv sau în cadrul tuturor diapozitivelor, se foloseşte funcţia Header and Footer(Antet şi subsol) din meniul View(Vizualizare). Această funcţie deschide fereastra cu acelaşi nume în care se introduce subsolul dorit.

Texte şi imagini

5. Formatarea şi introducerea textului

Ø         Adăugarea textului într-un diapozitiv

Pentru a adăuga text într-un diapozitiv, trebuie selectat tipul de diapozitiv care permite introducerea de texte, fie pe o coloană, fie pe două, după preferinţe. Textul este introdus prin acţionarea tastaturii. În momentul în care s-a ajuns la capătul rândului se trece la rândul următor. Pentru a introduce un text se dă clic pe butonul stâng al mouse-ului în zona unde scrie Click to add text, după care se introduce textul.

O altă modalitate de a introduce texte este folosind casetele de text (Inserare -> Casetă text).

Ø         Editarea comentariilor unui diapozitiv

Pentru a edita comentarii unui diapozitiv, este recomandabil să se lucreze cu modul de vizualizare Outline View, se selectează diapozitivul căruia îi vom ataşa comentarii, iar apoi în partea din dreapta a ferestrei se dă clic în câmpul Adăugare note. În acest câmp se pot introduce orice simboluri folosind Insert → Symbol.

Ø         Formatarea textului

Aplicaţia Microsoft PowerPoint, pune la dispoziţia utilizatorului aceleaşi unelte de formatare a textului şi anume Format→ Font, de aliniere Format → Alignment (Aliniere), de modificare a caracterelor după preferinţă Format → Change Case (Modificare după preferinţă).

           Imagini

Ø         Introducerea unei imagini în miniatură (clipart) într-un diapozitiv

Pentru a introduce imagini într-un diapozitiv se foloseşte meniul Insert (Inserare)→ Picture (Imagine)→ ClipArt (Miniatură), sau folosind butonul  de pe bara de instrumente Drawing.  Odată aleasă această opţiune se apasă în fereastra care apare opţiunea Clip Organizer (dreapta jos) şi se deschide colecţia Office.

Secvenţe de sunet şi aplicaţii video

            Aplicaţia PowerPoint permite inserarea secvenţelor de sunet şi mişcare, care se pot derula în timpul prezentării. Unele sunete sunt incluse în bara de instrumente Animation Effects. Alte sunete, secvenţe muzicale şi secvenţe de mişcare se află în caseta de dialog Insert Clip Art.

            Pentru a insera un fişier sunet sau video memorat în calculator se selectează opţiunea Insert (Inserare)→ Movies and Sounds(Filme şi sunete) → Sound from file (Sunet din fişier) sau Movie from file(Film din fişier)  după care se selectează filmul sau melodia dorită.

Salvarea prezentărilor

            O prezentare poate fi salvată ca prezentare obişnuită sau ca expunere. Pentru a salva ca expunere fişierul în fereastra de salvare, la tipul fişierului, se alege opţiunea Expunere powerpoint (Powerpoint show). Fişierul creat va avea extensia pps şi va porni automat la dublu click pe el. Pentru a modifica ulterior prezentarea se deschide prima dată aplicaţia Powerpoint şi se foloseşte opţiunea Open (Deschidere) din meniul Fişier(File).

            Salvarea unui fişier ca prezentare powerpoint se face păstrând în fereastra de salvare la tipul fişierului opţiunea Prezentare. Fişierul creat astfel are extensia ppt şi dacă efectuăm pe el dublu click se deschide aplicaţia Powerpoint direct. Pentru a rula din powerpoint fişierul se apasă tasta F5 sau se apasă Vizualizare -> Expunere diapozitive. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu